Bakterier, der gør affald og madrester til spiselige råvarer i helt nye produkter, lyder næsten for godt til at være sandt – men det er det ikke nødvendigvis. Den svenske fødevaregigant Greenfood og biotekvirksomheden Tekinn er gået sammen i et foodtech-samarbejde for at give uudnyttet mad et værdifuldt nyt liv gennem gæring. Innovationsprojektet er en del af Circular Development Hub og er finansieret af EU og Region Skåne.
I 2021 tog Greenfood, der er en af Europas største aktører inden for sund mad, en drastisk beslutning: madspild skal halveres, og alle råvarer skal forblive så højt i værdikæden som muligt.
Siden da er der udviklet flere unikke processer og råvarestrømme med det formål at få mest muligt ud af hver eneste smule madspild. Dette ambitiøse mål har en positiv sideeffekt: udviklingsteamet har haft alle incitamenter til at lede usædvanlige steder for at finde nye innovative løsninger.
Som en del af projektet Circular Development Hub for Food innovation, finansieret af EU og Region Skåne, undersøges bakterier og fermentering nu med det formål at skabe fødevaresystemets fremtidige helte.
I foodtech- og biotek-startup-virksomheden Tekinn har Greenfood fundet en ligesindet aktør, og sammen har de tacklet en relativt uudforsket del af fødevareindustrien – hvad der i øjeblikket ikke ses som mad, men som affald.
Ved at lade bakterier nedbryde de stoffer, mennesker ikke kan optage, såsom uopløselige fibre, er det muligt at forædle det, vi i dag betragter som uspiselige, til helt nye råvarer, der kan blive værdifulde dele af vores fælles fødevaresystem.
Den unikke gæringsproces
-Den unikke gæringsproces omdanner reststrømme fra fødevareproduktionen, såsom fiberholdige stilke og skræller, til helt nye råvarer. Sådanne fiberholdige restmaterialer omdannes normalt til affald eller dyrefoder, men efter vores fermenteringsproces bliver det nye råmateriale ikke kun spiseligt, men også beriget med hensyn til smag, tekstur og ernæring, forklarer Fredrik Jonsson fra. Tekinn.
-Processen bidrager også med andre værdifulde egenskaber i forskellige slutprodukter. Vi er meget glade for, at vores teknologi bidrager til den nødvendige transformation af vores fødevaresystem både i Sverige og globalt, siger han videre.
Da Greenfood anvender nulspildsprincippet på enhver råvare, der kommer ind, bør intet forlade Greenfoods frugt- og grøntcenter i Helsingborg uden at have et større formål.
Det lyder måske som en umulig udfordring for en virksomhed, der tilbereder og leverer i gennemsnit 127 tons frugt og grønt hver dag, men hos Greenfood er hårde udfordringer ikke afskrækkende.
-Der er stadig meget at gøre, når det kommer til at tilføre værdi til frugt- og grøntsagsreststrømme. Samarbejde med andre innovative aktører er nøglen til udvikling af nye processer, som ingen endnu har tænkt på. Processerne skal også være skalerbare til store volumener, hvor vores størrelse og erfaring som en af Europas førende i vores branche hjælper. Skalerbarhed er et must for et bæredygtigt fødevaresystem på lang sigt, og vi er fast besluttet på at bidrage, siger Maria Mehlin, bæredygtighedsudvikler hos Salico, der er en del af Greenfood Group.
The Circular Development Hub
Projektet skal understøtte Skånes overgang til et cirkulært bæredygtigt fødevaresystem ved at forme nye samarbejder mellem aktører i værdikæden og i fødevareøkosystemet.
Greenfood er en førende europæisk aktør, der skaber sund og bæredygtig mad, der er velsmagende, overkommelig og let tilgængelig.
Gennem virksomhedens tre forretningsområder leverer Greenfood friske, plantebaserede fødevarer på forskellige stadier af forarbejdningen til kunder inden for convenience og detail samt hoteller, restauranter og catering.
Greenfood opererer i otte lande i Europa samt i USA med hovedkontor i Helsingborg, Sverige. Greenfoods portefølje omfatter flere stærke brands, for eksempel: Picadeli, Daily Greens, SallaCarte, Green Deli og Ahlgood.
Greenfoods klimamål er godkendt af Science Based Targets-initiativet med en forpligtelse til at reducere CO2-udledningen væsentligt.