Teknologisk Institut har offentliggjort en omfattende rapport om vandhåndtering i den danske fødevareindustri. Rapporten afslører både betydelige barrierer og muligheder for innovative løsninger i industriens arbejde med bæredygtig vandteknologi.
Den danske fødevareindustri står over for stigende udfordringer med at håndtere vandressourcer bæredygtigt. En ny rapport fra Teknologisk Institut kortlægger, hvordan industrien navigerer i spændingsfeltet mellem øgede miljøkrav og behovet for effektiv produktion.
-Danmark har traditionelt været kendt for rigelige vandressourcer, men vi ser nu en bekymrende udvikling med flere forurenede drikkevandsboringer. Kombineret med klimaforandringernes påvirkning står vandforbrugende industrier som fødevareindustrien over for et kritisk behov for innovation inden for vandteknologi, siger Lotte Bjerrum Friis-Holm, centerchef, Teknologisk Institut.
Rapporten, der er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt 62 fødevarevirksomheder, afslører en kompleks situation, hvor teknologiske, økonomiske og regulatoriske faktorer spiller en afgørende rolle.
Teknologiske udfordringer og manglende viden
Rapporten viser, at næsten halvdelen af de adspurgte virksomheder oplever teknologiske udfordringer som en betydelig barriere for bæredygtig vandhåndtering. Det kan fx være udfordringer med at integrere nye teknologier i eksisterende produktionsprocesser. Samtidig angiver omkring 40 procent af virksomhederne, at manglende viden og kompetencer i høj eller meget høj grad udgør en hindring.
Hos Teknologisk Institut er eksperterne overbeviste om, at der ligger et stort potentiale i at optimere vandforbruget og genanvende ressourcer fra spildstrømme. Teknologierne er der, men det kræver strategisk fokus og videndeling på tværs af branchen.
-Hvis ikke der er kendskab til mulighederne ude ved virksomhederne, bliver løsningerne heller ikke implementeret, siger Jonathan Guld Christensen, ekspert i vandteknologi, Teknologisk Institut.
Økonomiske og regulatoriske udfordringer
Rapporten peger også på væsentlige økonomiske og regulatoriske barrierer. Over 40 procent af virksomhederne oplever økonomiske udfordringer i forbindelse med implementering af bæredygtige vandløsninger. Samtidig angiver ca. 48 procent af virksomhederne, at regulatoriske hindringer i høj eller meget høj grad er en udfordring.
Ifølge Jan Petersen, senior technical advisor i fødevarevirksomheden Vega Salmon, er en af de største barrierer for bæredygtig vandhåndtering de lave økonomiske omkostninger ved at købe vand. De lave omkostninger gør det økonomisk vanskeligt at motivere til investeringer i avancerede vandbehandlingssystemer. Udover nødvendigheden af en prisregulering mener Jan Petersen, at det også kræver ændringer i lovgivningen, som muliggør brugen af renset vand i industrielle processer, hvor det er teknisk muligt og sikkert.
-Hvis man kan rense vandet til en kvalitet, så man kan genbruge det, så synes jeg, at man skal give slip på de reguleringer, som lige nu gør, at man ikke må genbruge vandet, siger Jan Petersen i rapporten.
Positive tendenser og fremtidsmuligheder
Trods udfordringerne viser rapporten også positive tendenser. 67 procent af virksomhederne ser miljømæssige fordele ved mere bæredygtig vandhåndtering, mens 64 procent ser økonomiske fordele. Dette indikerer en voksende bevidsthed om vigtigheden af bæredygtig ressourcehåndtering i industrien.
Rapporten fremhæver, at teknologisk innovation og tilpasning til fremtidige reguleringer er blandt de mest udbredte målsætninger for virksomhederne. Dette åbner muligheder for nye samarbejder og innovative løsninger i sektoren.
-Med denne rapport har vi skabt et solidt grundlag for at forstå de udfordringer og muligheder, som fødevareindustrien står overfor i forhold til bæredygtig vandhåndtering. Nu er det afgørende, at vi som samfund arbejder sammen om at skabe de rette betingelser for, at industrien kan tage de næste skridt mod en mere bæredygtig fremtid. På Teknologisk Institut står vi klar til at støtte denne udvikling med vores ekspertise og faciliteter, konkluderer Lotte Bjerrum Friis-Holm.
Rapporten “Vandforbrug og -strategier i fødevareindustrien” er udarbejdet som led i Teknologisk Instituts resultatkontrakt 2021-2024, finansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Rapporten er baseret på omfattende undersøgelser af den danske fødevareindustri og inkluderer både kvantitative data og kvalitative interviews med nøgleaktører i branchen. Den præsenterer konkrete cases og praktiske løsningsmodeller for implementering af bæredygtig vandteknologi.
Læs rapporten her.