Lyras A/S har opnået et betydeligt gennembrud inden for fødevareteknologi ved at demonstrere, at native højværdiproteiner i skummetmælk kan bevares ved hjælp af virksomhedens innovative teknologi raslysering. Teknologien gør det muligt at bevare disse værdifulde proteiner uden væsentlige ændringer i deres ernæringssammensætning. Det sikrer højere kvalitet og udbytte; og den skade, som traditionel varmebehandling, pasteurisering, forårsager på proteinerne, undgås.
-Det er velkendt, at varmebehandling kan reducere funktionalitet og kvalitet af højværdiproteiner. Selv milde varmebehandlinger kan påvirke udbyttet og kvaliteten negativt. Det gør dem mindre effektive til brug i fødevareprodukter, fortæller Ole Knudsen, der er fødevarelovgivningsspecialist hos Lyras A/S.
-Men nu kan Lyras tilbyde en metode, der markant øger udbyttet og opretholder kvaliteten af de udvundne proteiner uden risiko for skade på grund af opvarmning. Det sker med bekræftelsen af “Not Novel” status for UV-behandlet skummetmælk og EU-Kommissionens støtte. Native proteiner er særligt eftertragtede, fordi de naturlige egenskaber er bevaret og dermed har høj kvalitet. Det gør dem ideelle til brug i en række fødevareprodukter som modermælkserstatning og kosttilskud, siger han videre.
Godkendt som erstatning for traditionel pasteurisering
Efter en grundig gennemgang har de danske fødevaremyndigheder bekræftet, at UV-behandlet skummetmælk, der er behandlet med raslysering, ikke falder ind under kategorien Novel Food som defineret af EU-forordning 2015/2283. Denne “Not Novel” status tillader ubegrænset brug af raslyseret skummetmælk i fødevareproduktion uden yderligere godkendelser.
Desuden har EU-Kommissionen, repræsenteret ved Generaldirektoratet for Sundhed og Fødevaresikkerhed (DG Sante) bekræftet, at raslysering kan erstatte traditionel pasteurisering til mikrobiel kontrol ved behandling af proteiner som laktoferrin. Denne godkendelse omfatter også produktion af andre essentielle mælkeproteiner som går under betegnelsen ”whey basic protein isolates”.
Raslysering kan anvendes på forskellige stadier i produktionsprocessen, enten før udvinding af proteiner fra skummetmælk, under processen eller efter udvindingen. Teknologien er fleksibel og tilpasses let til specifikke behov for produkter, som fx kræver justering af flowhastighed og UV-intensitet.