Den tyske virksomhed The Cultivated B (TCB) og Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability (DTU Biosustain) ved Danmarks Tekniske Universitet har indgået et samarbejde. Samarbejdet har til formål at validere TCB’s bioreaktorteknologi og etablere nye industristandarder inden for bioprocessing og præcisionsfermentering. Dette forventes at få stor indflydelse på fremtidens fødevareproduktion, da teknologien er førende inden for cellulært landbrug og præcisionsfermentering – herunder cellebaseret kød; den kan – forenklet sagt – give planteceller superkræfter.
Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability (DTU Biosustain) ved Danmarks Tekniske Universitet er verdensførende inden for mikrobiel bioteknologi, der kan hjælpe med at løse de globale udfordringer og muliggøre den grønne omstilling.
Et af forskningsområderne er fremtidens fødevareproduktion.
Og nu har DTU Biosustain indgået et samarbejde med den tyske virksomhed The Cultivated B (TCB), der udvikler og producerer bioreaktorer til blandt andet præcisionsfermentering.
Samarbejdet har til formål at validere TCB’s bioreaktorteknologi og etablere nye industristandarder inden for bioprocessing.
-Der sker rigtig meget forskningsmæssigt på bioteknologiområdet og dertil er det en hurtigt voksende industri, fortæller Andreas Worberg, der er CCO på DTU Biosustain. Vores rolle er at booste samarbejdet på bioteknologiområdet mellem forskning og den industrielle verden; for når de to verdener går sammen, bliver samarbejdet en stærk katalysator for innovation.
-Hvis vi vil beholde kloden i nogenlunde nuværende tilstand, bliver vi nødt til at gøre noget. Vi skal udnytte teknologien til vores fordel og yde planeten al den hjælp, vi kan; og her kan bioteknologien gøre en forskel, siger han videre.
Præcisionsfermentering
-Samarbejdet med TCB vil især fokusere på præcisionsfermentering, fortæller Andreas Worberg videre.
Fermentering sidestilles som regel med gæring. Her omdanner naturligt forekommende mikroorganismer som bakterier eller gær for eksempel øl eller brød. Ved præcisionsfermentering bliver mikroorganismerne derimod designet ved hjælp af genteknologi til at fremstille noget helt specifikt som eksempelvis proteiner som hormonet insulin, kasein fra mælk eller vaskeenzymet amylase.
Og det er netop det, som TCB’s bioreaktorer kan.
Bioreaktorerne er udviklet til forskellige organismer, såsom bakterier, gær eller sågar fugle- og pattedyrceller.
Bioreaktorteknologien og visionen bag
TCB’s vision er at fremme en skalerbar, bæredygtig fremtidig proteinproduktion gennem avanceret bioteknologi inden for både den cellulære landbrugsindustri og præcisionsfermentering.
-Med vores teknologi kan vi imødekomme fremtidens fødevareproduktion. Klodens befolkning vokser og i fremtiden kræver det nytænkning at kunne brødføde alle. Her er cellulært landbrug blandt andet en af løsningerne, fortæller Dr. Hamid Noori, der er CEO hos TCB i et streamet interview i forbindelse med COP28 i Dubai i slutningen af 2023.
Han spår, at cellulært landbrug bliver et vigtigt element i fremtidens ernæring, hvilket ligger til grund for TCB’s vision om at tilbyde alternative proteinkilder gennem præcisionsfermentering. Denne tilgang sikrer effektiv ressourceallokering, forbedrer fødevarekvaliteten og -sikkerheden, øger udbyttet og fremmer bæredygtigheden gennem en cirkulær økonomi uden spild.
-Vores fokus er at udvikle maskiner til proteinproduktion. Bioreaktorerne er et miljø, der hjælper mikroorganismer og cellekulturer med at formere sig. Herved kan vi opskalere produktionen af de proteiner, som normalt ikke er i planter – for eksempel animalske proteiner – eller tilbyde alternativer til en mere skalerbar produktion af sjældne proteiner med en bestemt ernæringsmæssig værdi, fortæller han videre.
-Det skal på ingen måde ses som en konkurrence til det traditionelle landbrug – mere at vi med vores teknologi kan tilføre afgrøderne – for eksempel korn og sojabønner – ekstra ernæringsmæssig værdi, fortsætter han.
TCB’s konstruerede celler kan anvendes til at replikere næsten ethvert organisk materiale, hvilket resulterer i forbedrede egenskaber, forbedrede ernæringsprofiler, sikrere mad og monumentale omkostningsbesparelser.
Virksomhedens bioreaktorer er konstrueret til at fokusere på enkelte applikationer, såsom dyreceller eller gær.
-Ved at anvende genmodificeret præcisionsfermentering i bioreaktorerne kan vi tilføre plantecellerne superkræfter, fortsætter Dr. Hamid Noori. Dette kunne meget vel vise sig at være vores arv til menneskeheden, siger Dr. Hamid Noori.
Læs den fulde artikel i Plus Proces.