Erhvervsskolen EUC Lillebælts smedelinje og Force Technology har indledt en samarbejdscase, der forholder sig til samspillet mellem det håndværksmæssigt udførte arbejde og muligheden for at opretholde fødevarehygiejnen. Det kunne for eksempel være bukkede eller svejste rørbøjninger – for hvilken betydning har den håndværksmæssige udførelse af for eksempel svejsninger kontra bukninger i forhold til opretholdelse af hygiejnen.
Det er vigtigt at anvende hygiejnisk design for at opretholde hygiejnen i enhver fødevareproduktion.
Løsninger med hygiejnisk design giver mulighed for hurtigere og mere optimeret rengøring. Derved bliver hygiejnisk design et aktivt element i en mere bæredygtig produktion.
Svejste eller bukkede rør
Anvendes der udelukkende bukkede rør i produktionslinjen, vil der være færre svejsninger sammenlignet med en produktionslinje, hvor der er påsvejste bøjninger. Hvilken betydning har den håndværksmæssige udførelse af for eksempel svejsninger i forhold til opretholdelse af hygiejnen? Og hvilken betydning har antallet af bukninger og bukningers vinkel i forhold til effektiv rengøring?
En samarbejdscase mellem Erhvervsskolen EUC Lillebælt og Force Technology forsøger at besvare de spørgsmål. Som tilknytning til casen foregår der et samarbejde med Food Diagnostics, hvor forskellige analysemetoder anvendes.
Casen forholder sig til samspillet mellem det håndværksmæssigt udførte arbejde og muligheden for at opretholde hygiejnen.
I casen indgår vurderinger af hygiejnen i forhold til:
• Hygiejnisk design.
• Håndværksmæssigt udført arbejde.
• Mulighed for optimering af processen – mere effektiv rengøringsprocedure.
Det er vigtigt, at der er fuld forståelse for, at svejsningerne skal overholde normer og specifikationer, specielt når det svejste materiale indgår i procesudstyr til fødevare-/farmaindustri eller i storkøkkener.
Casen
Til casen er der konstrueret to umiddelbart ens rør, der hver har to bukninger á 45°, to bukninger á 90° og to bukninger á 135°.
Casen udføres med omløb af mælk i op til 22 timer. Herved kan man forvente en vis opbygning af biofilm, specielt på de hygiejnisk kritiske steder, hvor flowet ikke er optimalt. Derefter foretages en lettere rengøring, hvorefter de efterfølgende tests for påvisning af hygiejnisk kritiske steder og for rengørlighed udføres.
Læs den fulde artikel om casen, testen, overvejelser og de foreløbige resultater i Proces Proces.