Det sparer affald og CO2, hver gang en kunde takker nej til engangskoppen for i stedet at få sin kaffe, øl eller smoothie i en genbrugelig kop på én af Aarhus’ cafeer. Kopperne, som nemt afleveres, for at blive vasket og brugt igen, er en del af byens innovative genbrugssystem for takeaway-emballage, og det baner ifølge en helt ny rapport fra Zero Waste Europe vejen for en bæredygtig fremtid med mindre affald. Men skal der skub i udviklingen, så lignende systemer kan udbredes bredt, kræver det en række politiske tiltag, viser en rapport fra Zero Waste Europe.
I dag favoriserer lovgivningen engangsemballage, da prisen ikke afspejler de reelle omkostninger til fx affaldshåndtering. Ifølge rapporten kan afgifter og skatter på engangsemballage være med til at skabe et økonomisk incitament til at vælge den mere miljø- og klimavenlige genbrugsemballage.
-I Danmark bliver der brugt over 130 millioner engangskaffekopper og 150 millioner fødevarebokse hvert år, og det kommer med en usynlig pris. Det er dyrt i klimaregnskabet, og udgifterne til håndtering af affald og oprydning i gadebilledet sendes videre til fællesskabet. Så længe engangsemballage fremstår kunstigt billigt, vil genbrug se dyrere ud på papiret for den enkelte café eller restaurant, fortæller Louise Lerche-Gredal, administrerende direktør i Plastic Change, som bakker op om rapporten.
Zero Waste Europe peger også på, at politiske mål og krav om genbrugsemballage eller forbud mod forurenende engangsemballage vil accelerere omstillingen.
Mere lavpraktisk vil det have en effekt, hvis kunderne præsenteres for genbrugsemballager som førstevalg eller eneste valg, viser rapporten – i modsætning til i dag, hvor engangsemballage oftest er standarden.
Danmark er forpligtet til at nedbringe affald
At Danmark og Europa skal nedbringe sine affaldsmængder de kommende år, er et krav i den nyligt vedtagne emballageforordning fra EU. Den nye rapport slår fast, at genbrugssystemer er en effektiv løsning på vejen mod forordningens mål.
-Danmark er Europamestre i at generere affald, så vi har et stort arbejde foran os for at leve op til EU’s emballageforordning og nedbringe mængderne. Genbrug er vejen frem, og med rapporten står det klart, at politikere og myndigheder kan skabe rammerne for en bæredygtig fremtid, siger Louise Lerche-Gredal videre.
Klare resultater i Aarhus
I Aarhus har genbrugssystemet vist sine fordele siden det tre-årige pilotprojekt blev lanceret i januar. Indtil videre har kommunen undgået over 500.000 engangskopper, og ifølge Zero Waste Europes rapport kan systemet spare byen for helt op mod 54 pct. af CO2-udledningerne sammenlignet med engangsalternativet.
-De foreløbige resultater fra pilot-projektet i Aarhus er opmuntrende, siger Geir Sæther fra virksomheden Tomra, som har udviklet genbrugssystemets infrastruktur bestående af genbrugskopper, pantautomater, indsamling og centralt vaskeri i Aarhus.
-Der er mindre affald fra engangskopper i gaderne, og de deltagende forretninger oplever løsningen fra Tomra som enkel at implementere. Vores største kunde er konverteret fuldstændig til genbrugelige kopper og rapporterer om færre udgifter knyttet til affaldshåndteringen. Forbrugerne er også begejstrede, men vi indser, at politisk regulering er nødvendig for at opnå den fulde miljøgevinst, slutter Geir Sæther.
Zero Waste Europe er en miljøorganisation, der arbejder for at nedbringe affald.
Deres analyse ”Facilitating the Adoption of Takeaway Reuse Systems” er udført i forbindelse med den nye emballageforordning i EU, der blandt andet peger på genbrugsemballager som et alternativ til engangsemballager.
Det er konsulentbureauet Eunomia, der står bag rapportens analyser. De er lavet på baggrund af Aarhus’ genbrugssystem for forskellige to go-kopper (senere andre takeaway-emballager) samt et lignende projekt i Berlin, Tyskland.