Der er pesticidrester i 80 procent af alle prøver af konventionelt dyrket frugt, og i 42 procent af de konventionelt dyrkede grøntsager. Det slår Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet fast i sin årlige pesticidrapport for 2023.
Der har været meget at fejre over både jul og nytår. Helt anderledes ser det ud, når det kommer til de pesticidrester, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet finder i vores mad. For i mange af de varer, som danskerne har indtaget over julen, findes der ofte psticidrester.
100 procent af de 50 ikke-økologiske appelsiner, som blev undersøgt i årets pesticidrapport indeholdt rester af i alt 26 forskellige pesticider. I klementinerne blev der fundet pesticider i over 97 procent af de ikke-økologiske. Og otte forskellige pesticidrester blev fundet i mere end halvdelen af de undersøgte, ikke-økologiske rødvine.
-Stemningen daler en smule hvert år, når pesticidrapporten udkommer. Alle mennesker burde kunne nyde at skrælle en klementin eller drikke et glas rødvin med en god fornemmelse i maven. Hvert år bliver jeg bare bekræftet i, at økologi er det sikreste valg, hvis man vil undgå at få syntetiske sprøjtegifte indenbords, siger Michael Kjerkegaard, forperson for Økologisk Landsforening.
I rapporten er der udtaget 220 prøver af økologiske fødevarer. Fem af dem (2,3 procent) indeholdt pesticidrester i små koncentrationer, og kun en af de fem var ikke i overensstemmelse med varestandarden.
Alt for mange sprøjtegifte
Kigger man ud over julens typiske produkter, er der fundet pesticidrester i 80 procent af alle de undersøgte ikke-økologiske frugter. Ser man kun på de danske frugter er samme tal 68 procent.
I ikke-økologiske grøntsager er der pesticidrester i 42 procent, og i danske grøntsager er det 19 procent, der indeholdt rester.
-I Økologisk Landsforening stiller vi os uforstående overfor, hvorfor det fortsat er tilladt at anvende syntetiske sprøjtegifte. Forekomsten af syntetiske sprøjtegifte er ganske enkelt alt for høj. De skal hverken forekomme i vores mad, i vores natur eller i vores drikkevand. Et af midlerne til at stoppe brugen af syntetiske sprøjtegifte er at sikre, at vi skaber gode markedsvilkår, så flere lægger om til økologi, siger Michael Kjerkegaard.
Halvér pesticidindtaget med fem valg
Hvis man vil spare sig selv og sin familie for pesticidrester, kan man gøre en stor forskel med en lille indsats. Ved at vælge økologi hver gang man køber æbler, salat, tomater, hvedemel og kartofler, kan man næsten halvere sit indtag af pesticider.
Det viser en tidligere undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, hvor man blandt andet ser på det gennemsnitlige pesticidindhold i de råvarer, danskerne hyppigst indtager.
Michael Kjerkegaard understreger, at økologer arbejder efter et forsigtighedsprincip:
-Vi ved meget lidt om, hvordan et væld af forskellige pesticidrester påvirker vores kroppe, og om der kan være en cocktaileffekt. Det gælder hele vejen fra vores fertilitet, påvirkning af mødrenes fostre, vores små børn og til udvikling af Parkinsons sygdom. Hvis du vil skåne dig selv og andre for pesticidrester, så grib ud efter det røde Ø, når du handler.
I rapporten ”Pesticidrester i fødevarer 2023” blev 257 forskellige typer af fødevarer analyseret for pesticidrester fordelt på i alt 2462 prøver.