Snart kan danskere med behov for ekstra næring få serveret is lavet på proteinrigt kløvergræs. Et hold af danske universitetsforskere har nemlig fundet en løsning på, hvordan man kan bruge græsset og dets proteiner til at lave ekstra næringsrige fødevarer.
Forestil dig en afdeling på et af landets hospitaler. Her ligger nogle af de svageste patienter indlagt. Forestil dig så, at det blev muligt for patienterne at få serveret en lækker is, der smager dejligt. Og som ovenikøbet er fyldt med proteiner, der hjælper dem til at bibeholde deres styrke – og får dem til at komme hurtigere ovenpå igen. Oveni hatten kommer proteinerne fra en ressource, som indtil nu kun har været forbeholdt køernes foder; nemlig kløvergræs.
Scenariet kan snart blive til virkelighed, hvis det står til projektet HQProtein med lektor Vibeke Orlien fra Københavns Universitet i spidsen. I 2022 fik projektet tilskud på 6,7 mio. kroner fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsens “Grønt udviklings- og demonstrationsprogram” (GUDP) til at finde ud af, hvordan vi kan bruge græs til at lave ekstra proteinrige fødevarer. Siden da har de arbejdet på en teknologi, der skulle muliggøre netop dette. Og nu står de altså med et færdigt produkt, nemlig en is.
-Isen er plantebaseret og består blandt andet af græsproteiner. Det viser sig nemlig, at græs er fuld af proteiner. Faktisk er sammensætningen af de såkaldte aminosyrer lige så god som den er i animalske fødevarer. Hvilket i princippet betyder, at vi ville kunne overleve et helt liv med kun at spise græs, siger Vibeke Orlien.
Teknologi kan fjerne smagen af græs
Udfordringen med at bruge græs i fødevarer har indtil nu været, at vi mennesker har haft svært ved at fordøje græsset. Og derudover at det smager af – ja, græs. Den første udfordring er allerede løst. Man er nemlig i stand til at forarbejde græsset på en sådan måde, at vi, trods vores kun ene mave, faktisk kan fordøje det. Den anden udfordring er mere kringlet. Og det er især denne udfordring, som projektet har arbejdet på at løse.
Nu ser det dog ud til, at en løsning er fundet; en teknologi, der kan fjerne både smagen af græs og den lidt kedelige farve, som græsset får med tiden. Den proteinrige planteis skal bl.a. serveres for borgere med behov for mad med ekstra høj næringsværdi – fx patienter, der er indlagt på landets hospitaler.
Sådan laves isen:
• Først udvindes græsproteinet.
• Græsproteinet pulveriseres
• Efterfølgende skummes græsproteinet op
• Dernæst blandes græsproteinet med de andre ingredienser og modnes i køleskabet.
• Massen fryses herefter i en ismaskine.
• Tilbage er den plantebaserede is.
Kløvergræsmarkernes mange fordele
Kløvergræs har mange fordele. Ud over de mange gode proteiner er kløvergræsmarker nemlig geniale til at binde kulstof, samtidig med at det vidtforgrenede rodnet effektivt optager kvælstof og fosfor. Det gør kløvergræs til en glimrende partner i kampen for at nedbringe udledning af næringsstoffer til vandmiljøet såvel som fødevaresektorens klimaaftryk.
Projekt HQProtein
Projektet er et samarbejde mellem Københavns Universitet, Aalborg Universitet, BiomassProtein og Skarø Is.
HQProtein fik i 2022 tilsagn på 6,7 mio. kroner fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsens ”Grønt udviklings- og demonstrationsprogram” (GUDP).
Projektet løber fra januar 2023 til ultimo 2025.