På en stor del af landets fødevarevirksomheder er man i vildrede om, hvilke nye EU-krav til genanvendelig emballage man egentlig skal opfylde, og hvornår de træder i kraft. Ifølge et minirundspørge foretaget af Nemco Machinery A/S, der leverer løsninger til fødevareindustrien, er en tredjedel af virksomhederne inden for branchen usikre på, hvad de skal gøre for at være klar, når de nye regler bliver indført.
Kravene vil indgå i det såkaldte producentansvar, som ifølge Miljøministeriet implementeres i dansk lovgivning fra den 1. oktober 2025. Men selv om ingen ved med sikkerhed, hvordan myndighederne herhjemme vil udlægge teksten fra EU, anbefaler business director Michael Borch fra Nemco, at man går i gang med det samme.
-Vi oplever, at de danske myndigheder er meget længe om at få konkretiseret, hvilke krav man skal leve op til. Men hvis man vil have sine produkter ind på hylderne hos de store europæiske detailkæder, nytter det ikke, at man tøver. De store kæder i lande som Tyskland, Storbritannien og Sverige sætter agendaen lige nu. Nogle af dem er begyndt at stille krav om, at fødevarer er pakket i emballage af genanvendelige materialer. De venter ikke på, at den danske lovgivning bliver ændret, siger Michael Borch.
Han tilføjer, at kravene fra de store kæder inden for retail ikke alene skyldes, at man i mange andre lande er længere fremme end Danmark med at implementere producentansvaret.
-Det handler også om, at kæderne har konkrete ESG-mål, som bl.a. indebærer, at deres private label-produkter skal være pakket i genanvendelig emballage, siger han.
Hjælp at hente
Nogle af de fødevarevirksomheder, som Nemco er i kontakt med, er i gang med at forberede sig på de nye krav, bl.a. med tanke på at der skal være gennemført en total transformation til genanvendelige materialer senest i 2030.
-Nogle virksomheder har testet med en anden leverandør, hvorefter de har henvendt sig til os med den besked, at de ikke kan køre genanvendelige materialer på deres nuværende maskiner. Men man skal ikke give op, hvis den første test viser, at det ikke fungerer. De genanvendelige materialer er mere følsomme end de traditionelle, men de kan køre på mange maskiner. Der kan dog være brug for tilpasninger, og det kan Nemco bistå med, siger Michael Borch.
På nogle af fødevarevirksomhederne ved man simpelthen ikke, hvordan man skal komme i gang. Her kan Nemco hjælpe med at teste og lave testrapporter, enten ved at tage kunden med til en producent af genanvendelige materialer eller ved at komme ud til kundens produktion.
Virksomheden forhandler såvel materialer, der kan genanvendes, som maskiner der kan bruges til disse materialer.
-Vores producent Wipak har investeret mange millioner euro i nye extrusion-linjer til PE- og PP-folier. Derved opnår vi 100 procent kontrol med vores kvalitet. Desuden har vi certifikater på genanvendelsesprocenten på de materialer, vi sender på markedet. I forhold til bl.a. de store detailkæder er det utrolig vigtigt, at man har dokumentation fra tredjepart på, at materialerne kan genanvendes.
35 procent er usikre
På årets Scanpack-messe gennemførte Nemco et minirundspørge for at afdække, i hvor høj grad man på fødevarevirksomhederne er i gang med omstillingen til genanvendelig emballage. 35 pct. svarede, at de er noget usikre på, hvad de skal gøre. 65 pct. svarede, at de er godt i gang.
-Selv om man er usikker, er der ingen grund til panik. Omstillingen kan virke uoverskuelig, men opgaven er til at løse, og vi kan rådgive om den rigtige løsning for den enkelte kunde, fastslår Michael Borch.