• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltBranchenyt23. 04. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Fødevareministeren underskriver tre nye handelsaftaler i Beijing

Fødevareminister Jacob Jensen (V) underskrev i går (den 22. april) i forbindelse med et eksportfremstød i Kina tre vigtige aftaler med den kinesiske minister for toldmyndighederne. Det drejer sig om aftaler om hestefoder, maltbyg og vildfanget fisk. Med aftalerne bliver det fremover lettere at eksportere bl.a. vildtfanget fisk fra Danmark og Grønland til Kina.

Fødevareminister Jacob Jensen (V). Fotograf: Steen Brogaard. Hentet fra ft.dk.

Kina har de seneste årtier gennemgået en stor udvikling og er i dag verdens næststørste økonomi og et vigtigt eksportmarked for den danske fødevareklynge.
De seneste tal viser dog, at Kina i 2024 blot var det syvendestørste eksportmarked for den danske fødevareklynge, mod tidligere det tredjestørste i 2022. Den danske fødevareklynges eksport til Kina er domineret af animalske produkter, og som noget nyt har fisk og skaldyr (35%) overhalet grisekød (30%) som den største eksportvare, mens mejeriprodukter (14%) er nummer tre.
Hvor der tidligere primært var fokus på eksport af grisekød, har den danske eksport udviklet sig, og Kina repræsenterer i dag en bred vifte af muligheder for eksport af andre produktkategorier, herunder fisk og skaldyr. Kina er nemlig Danmarks næststørste eksportmarked for fisk og skaldyr.
Fødevareminister Jacob Jensen (V) er sammen med en række danske og grønlandske fødevarevirksomheder på eksportfremstød i Kina, og for kort tid siden underskrev ministeren tre vigtige aftaler med kinesiske repræsentanter om eksport af hestefoder, maltbyg og vildfanget fisk.
Aftalen om markedsadgang for vildtfanget fisk medfører, at fisk ikke længere skal godkendes individuelt på artsniveau med lange og komplekse forhandlinger, men at der samlet skabes markedsadgang for alle vildtfangede fisk fra Danmark og Grønland.

Fødevareminister Jacob Jensen (V) glæder sig over aftalerne, som har potentiale til at sende dansk og grønlandsk eksport af fisk yderligere i vejret:
-Jeg er glad for, at vi for kort tid siden har underskrevet tre vigtige aftaler med Kina om hestefoder, maltbyg og vildfanget fisk, som jeg ikke er i tvivl om får stor betydning for dansk og grønlandsk fødevareeksport til Kina. Med aftalen om vildfanget fisk har vi nu fjernet barrierer, så der sikres en væsentlig forbedring af markedsadgang for dansk og grønlandsk fisk til Kina. Fisk og skaldyr er nu den fødevare, vi eksporterer mest af til Kina. Og der gemmer sig et potentiale for, at eksporten kan blive endnu større til gavn for både danske og grønlandske virksomheder, og det skal dagens aftale være med til at kickstarte.

Fakta om de tre aftaler
Forhandlingerne om markedsadgang for hestefoder blev indledt i 2019 og åbner for dansk eksport af hestefoder til Kinas hastigt voksende hesteopdræt.
Aftalen om maltbyg muliggør eksport af bygkorn beregnet til maltning i Kina som basis for øl produktion. Aftalen medfører mere fleksible importkrav med hensyn til plantesundhed og frihed fra specifikke ukrudtsfrø.
Aftalen om vildtfanget fisk er en væsentlig forbedring af markedsadgang for dansk og grønlandsk fisk. Historisk set har de kinesiske myndigheder krævet en omfattende ansøgningsprocedure for hver enkelt dyreart (dvs. én for torsk, én for laks osv.), inden eksporten af produkter til Kina kunne påbegyndes. Men den nye aftale skabes på én gang adgang for alle vildtfangne fisk fra Danmark og Grønland.

Fakta om dansk fødevareeksport til Kina
Som verdens største forbruger, producent og importør af fødevarer, har Kina stor indflydelse på efterspørgsel, udbud og prissætning på de internationale markeder.
Kina var i 2024 det syvendestørste eksportmarked for den danske fødevareklynge, mod tidligere det tredjestørste i 2022.
Eksporten fra Danmark til Kina er domineret af animalske produkter, men hvor fisk og skaldyr (35%) har overhalet grisekød (30%) som den største eksportvare, mens mejeriprodukter (14%) ligger på en stabil tredjeplads.
Dette placerer Kina som Danmarks næststørste eksportmarked for fisk og skaldyr, tredjestørste for grisekød og femtestørste for mejeriprodukter.

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

BranchenytForskningFremtidens fødevareproduktionTop24. 06. 2025

En analyse viser, at danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 procent alene i 2024, og at Danmark samtidig er førende i Europa, når det gælder forskning på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre – og at samarbejdet mellem [...]

Ny metode til yoghurtproduktion

AktueltForskning24. 06. 2025

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet kan ændre den måde, fødevareindustrien producerer mælkebaseret yoghurt på - så yoghurten både bliver billigere og mere bæredygtig. Forskere har udviklet en enkel, men effektiv metode, der potentielt kan reducere brugen af dyre bakteriekulturer med 80 pct. [...]

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt24. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også FoodprocesFokus.dk, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen onsdag den 6. august. Holdet bag FoodprocesFokus ønsker alle en god sommerferie… [...]

Øl brygget på juicerester og øko-boller

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Sammen med Frankly Juice, Jalm&B lancerer Husbryggeriet Jacobsen en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild og reducere klimaaftryk. Specialøllen får premiere på Roskilde Festival. Bag den bæredygtige øl står tre [...]

Arla og DMK siger ja til fusion

Navnenyt24. 06. 2025

I april 2025 annoncerede Arla Foods og DMK Group ønske om fusion, og onsdag den 18. juni har begge selskabers repræsentantskaber stemt ja. Nu venter godkendelse fra konkurrencemyndighederne, hvilket ventes afsluttet Q1 2026. Repræsentantskaberne i Arla Foods og DMK Group stemmer ja til at [...]

Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Private husholdninger i Danmark smider hvert år 235.000 ton mad ud. En væsentlig del af madspildet består af frugt og grønt. Men nu er der hjælp at hente, hvis man vil holde sin frugt og grønt frisk i længere tid: Coop introducerer en ny madspildsbold, der forlænger holdbarheden på frugt og [...]

Roadmap for fremtidens fødevarer

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer18. 06. 2025

150 forskere og eksperter fra hele fødevare-, landbrugs- og bioressourcesektoren samles i København den 23. juni for at give input til et roadmap, som fremover skal sætte retningen for grøn omstilling og øget innovation i hele værdikæden. Det er den fusionerede organisation Food & Bio Cluster [...]

Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

InnovationNavnenytProcesudstyrProduktionsudstyrTop17. 06. 2025

Tetra Pak har åbnet deres nye Center for Udvikling af Fødevareteknologi i Karlshamn. Her skal pilotanlæg gøre det hurtigere at komme på markedet for producenter med fermenteringsbaserede produkter af høj kvalitet. Tetra Pak Center for Udvikling af Fødevareteknologi er åbnet i Karlshamn, [...]

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

AktueltAutomation og robotterFremtidens fødevareproduktion17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver med hjælp fra computervision og AI-teknologier. [...]

Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

Klima og miljøNavnenyt17. 06. 2025

Med en ny B Corp score på 154,6 point bliver CleverCoffee den højst scorende kaffevirksomhed i hele EU. I en tid hvor virksomheder falder over hinanden, for at fortælle om deres tiltag med bæredygtighed, har en dansk virksomhed formået at skille sig ud, og høster nu international anerkendelse [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

    24.06.2025

  • Ny metode til yoghurtproduktion

    24.06.2025

  • Rigtig god sommer

    24.06.2025

  • Øl brygget på juicerester og øko-boller

    24.06.2025

  • Arla og DMK siger ja til fusion

    24.06.2025

  • Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

    24.06.2025

  • Roadmap for fremtidens fødevarer

    18.06.2025

  • Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

    17.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik