Campylobacter og salmonella var de mest rapporterede zoonose-sygdomme hos mennesker i 2022 i EU. Antallet er fortsat lavere end årene før Covid-19-pandemien. Det viser den årlige EU zoonoserapport for 2022 fra EFSA.
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, og det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol, ECDC, har offentliggjort den årlige zoonoserapport for 2022. Rapporten viser, hvor mange europæere der er blevet syge af en række forskellige zoonoser samt i hvilke dyrearter og fødevarer, de sygdomsfremkaldende mikroorganismer er fundet. Zoonoser er sygdomme, som kan smitte fra dyr og fødevarer til mennesker.
Stadig flest tilfælde med campylobacter
Campylobacter er fortsat den mest hyppige enkeltstående fødevarebårne bakterie, der forårsager flest sygdomstilfælde. 137.107 sygdomstilfælde blev registreret i EU i 2022 forårsaget af campylobacter. Kyllingekød var den mest almindelige årsag til infektionerne med campylobacter.
Salmonellainfektioner var den næst mest hyppige registrerede sygdom – 65.208 tilfælde blev registreret i EU i 2022.
Fælles for både campylobacter og salmonella er, at antallet fortsat er lavere end årene før Covid-19-pandemien (2018-2019).
EFSA’s rapport viser også, at fødevarebårne sygdomsudbrud i EU er steget med 44 pct., fra 4.005 i 2021 til 5.763 udbrud i 2022, og antallet af udbrud nåede dermed samme niveau som i årene før Covid-19-pandemien.
De fødevarebårne sygdomsudbrud, som forårsagede det højeste antal dødsfald i det seneste årti, skyldes primært listeriabakterier i en bred vifte af fødevarer – lige fra kød og mejeriprodukter til fisk og grøntsager.
Varmere klima spreder nye sygdomme
Virusinfektionen Vestnilfeber (West Nile fever) havde i 2022 det højeste antal registrerede tilfælde i EU nogensinde. 2022 slår dermed rekorden fra 2018, hvor der hidtil var det højeste antal. Den øgede forekomst skyldes formentligt klimaforandringerne.
Vestnilvirus overføres af myg fra smittede fugle til mennesker og giver sygdommen Vestnilfeber. Sygdommen forekommer først og fremmest i Mellemøsten, Asien og Afrika og har siden 1999 spredt sig til USA og Canada og flere steder i Sydeuropa og Østeuropa.
Se hele rapporten via EFSA’s website: The European Union One Health 2022 Zoonoses Report.
Læs også om forekomsten af zoonoser i mennesker, fødevarer og dyr i Danmark i Annual Report on Zoonoses in Denmark 2022, som DTU Fødevareinstituttet har udarbejdet i samarbejde med Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen.