I juni offentliggjorde FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) deres årlige rapport om tilstanden af verdens fiskeri og akvakultur. Rapporten dokumenterer stigning af fiskeri generelt i verdenshavene; men særligt stigningen i overfiskeri er foruroligende mener MSC – Marine Stewardship Council, der er en NGO, der arbejder for bæredygtigt fiskeri.
Blandt de mange og store forandringer, som livet i verdenshavene undergår, er der især et datapunkt, som bekymrer NGO’en Marine Stewardship Council (MSC); mere end en tredjedel af havets fiskebestande er overfisket.
I løbet af de sidste to år viser rapporten en stigning i andelen af overfiskede bestande fra 35,4 pct. til 37,7 pct. – altså en stigning på 2,3 pct. procentpoint på to år. Det er næsten en fordobling sammenlignet med den forrige rapporteringsperiode.
-Vi har brug for hurtig handling for at vende udviklingen. Overfiskeri udgør en stor trussel mod mennesker og planeten og bringer havets biodiversitet samt fødevaresikkerheden i fare, fortæller Morten Fristrup, der er landechef for MSC i Danmark.
-Derudover er de fangede fisk, der kommer fra bæredygtigt fiskeri ifølge FAO faldet med 5 pct. procentpoint siden sidste rapport. Det er ganske meget, når man ser på hele klodens fiskeri. Også i Danmark har vi set fald i bæredygtigt fanget fisk og skaldyr på hylderne i danske butikker, fortsætter han.
Behovet for velforvaltede fiskerier på tværs af landegrænser er mere presserende end nogensinde, når man samtidig tager klimaudfordringerne med i det totale regnestykke. Opvarmningen af vandet, skabt af klimaforandringer, har en varig indvirkning på havets biodiversitet.
-Vi ved, hvad der virker: videnskabeligt baserede forvaltningsordninger, regler, der begrænser, hvor meget der kan fanges af en bestemt bestand og stop for ulovligt, ureguleret og udokumenteret fiskeri. Det er dokumenteret af forskning og konkret viden. Fx stod det rigtig skidt til for tunbestandene i Stillehavet for et årti siden, men med en dedikeret indsat på de tre områder, er det lykkedes, at 99 pct. af verdens tunfangst i dag kommer fra sunde bestand ifølge FAO, forklarer Morten Fristrup.
FAO’s eksperter peger på, at der er behov for en transformation af fiskerisektoren og bæredygtig fiskeriforvaltning generelt for at bevare havets ressourcer sunde og sikre adgang til fødevarer for den stigende befolkning i verden. Anbefalingen flugter MSC’s arbejde med at certificere bæredygtige fiskerier.
-Rapporten er en vigtig påmindelse om, at vi må forstærke vores indsats. Regeringer, fiskerierhverv, forskere, NGO’er, detailhandlere og forbrugere må arbejde sammen om at stoppe overfiskeri. Forbrugere kan vælge de bæredygtige produkter i butikkerne, mens politikerne kan sørge for at lægge en ansvarlig linje via aftaler i fx EU, som vi lige har haft valg til, siger han afslutningsvis.