Øllingegaard Mejeri føjede for nylig produktionen af mozzarellaost til sortimentet mejeriprodukter. Det skete på opfordring fra en større pizzakæde, der ønskede lokalt produceret mozzarellaost til deres pizzaer. Anskaffelsen af to alt-i-en ostekedler har gjort opstarten overkommelig og giver plads til udvikling og fleksibilitet i produktionen.

Det økologiske Øllingegaard Mejeri forsyner kræsne forbrugere og grossister med konsummælk, yoghurt, ost og en række andre mejeriprodukter i København og Nordsjælland. Senest har man føjet mozzarellaost til sortimentet på opfordring af en større pizzakæde, der manglede en lokalt produceret mozzarellaost.
-Vi fik mulighed for at kunne overtage en brugt alt-i-en ostekedel, fortæller Lasse Bagge, der er drifts- og udviklingsingeniør hos Øllingegaard.
Det gjorde opstarten overkommelig og siden er efterspørgslen vokset med nye kunder, så det har været nødvendigt at anskaffe yderligere en ostekedel af samme, avancerede type.
Nem at anvende
De to ostekar rummer hver 1.000 liter og er udstyret med en computer, som kan styre en række forløb såsom pasteurisering, fremstilling af yoghurt m.m. Den indeholder dels faste programmer og dels muligheden for at indtaste egne programmer.
Muligheden for at indtaste egne programmer har Lasse Bagge gjort flittigt brug af i forbindelse med udviklingen af mejeriets egen recept på mozzarellaost.
-Det er nemt, siger Lasse Bagge. Vi fylder mælk i, tilsætter mælkesyrekultur og osteløbe. Resten klarer automatikken, som kan styre omrøringshastighed, temperaturer, tidsforløb osv.
Han fortæller videre, at det er dejligt nemt for medarbejderne i produktionen at producere en batch mozzarellaost, fordi de via ostekedlens touchskærm med et enkelt tryk vælger programmet. Derudover skal de blot skifte mellem de forskellige typer af omrørere og osteknive.

Selve karret kan tippes med lufttryk, og det gør det nemmere for medarbejdere at tømme mozzarellaosten ud af karret, når den skal til videreforarbejdning i strækkemaskinen og laves til kugler, der emballeres i fem liter spande.
Ostekedlen af typen SKH 1000, som er fra slovenske Plevnik, opvarmes med el, i øvrigt op til 100°C, hvilket ligger fint i tråd med moderselskabet Naturmælks ønske om at være et bæredygtigt mejeri og et konkret ønske om at gå væk fra at anvende naturgas og damp i produktionen.
Brugerfladen og softwaren i MC500 Controlleren, som styrer Plevnik ostekedlerne, gør det nemt at udarbejde og ændre opskrifter, for eksempel hvis en opskrift senere skal opskaleres til en større batch.
Det benytter man sig af hos Øllingegaard, der også fungerer som testcenter for Naturmælk, netop fordi man kan producere i langt mindre portioner end på det noget større mejeri i Tinglev.
-Det er en meget fleksibel løsning, hvor vi kan producere i små batches, og gennemføre testproduktioner langt mere fleksibelt og billigere end tidligere, fortæller Lasse Bagge, der oprindeligt er uddannet kok, før han skiftede spor og uddannede sig til mejeriingeniør.
-Plevnik ostekedlen er smart som pilotanlæg, fortsætter han. Vi kan nøjes med at fylde 300 liter mælk i karret, når vi udvikler nye oste. Det giver en stor fleksibilitet og er et godt supplement til ostekarrene på 4.000 liter hos Naturmælk i sønderjyske Tinglev.
Ostekedlerne er udført i 100 procent rustfrit stål, og står på ben, som gør det nemt at gøre rent under karrene og komme rundt i alle hjørner.
Alle produktionsdata logges på computeren og kan bruges til egen dokumentation og i forhold til fødevaremyndighederne.
Ideel til gårdmejerier
Plevniks serie af fuldautomatiske ostekedler omfatter karstørrelser fra 50 til 1.500 liter.
-Det er en alt-i-en ostekedel, som er velegnet til forsøg og mindre produktioner på større mejerier, men er i høj grad også velegnet til gårdmejerier, fortæller Tommy Overby fra Overby Export, der forhandler Plevnik på det danske marked.
-En ostekedel på 500 liter kan være smart til gårdmejeri. Det kan bruges til batchpasteurisering af mælk, som kan afsættes som konsummælk. De automatiserede processer gør det særdeles anvendeligt til at producere yoghurt, forskellige osteprodukter osv., og da processen er automatiseret, så kan de lave andet imens, uddyber han.