Som led i Stryhns Gruppens mål om at reducere det totale madspild med 50 pct. og blive klimaneutrale i egen produktion i 2030, har fødevarevirksomheden investeret stort i at bekæmpe produktspild og nedsætte klimabelastningen. En ny tankfarm hos Graasten Salater, har indtil videre nedsat produktspild svarende til 82 tons eller 545.000 tuber remoulade på et år. Når tankfarmen står færdig og har fuld effekt, forventes besparelsen på produktspild at svare til 155 tons, eller over en million tuber remoulade årligt.
Siden Stryhns Gruppen i 2018 blev en del af Danmark Mod Madspild, har fødevarevirksomheden arbejdet intensivt på at nedsætte madspild og mindske CO2-udledningen. Indtil videre er det lykkedes at nedsætte færdigvarespildet med 95 pct., og det totale spild med en tredjedel. En af de helt store investeringer, Stryhns Gruppen har foretaget for at nå målene, er projektet Graasten Go Green: En 600 kvm tankfarm, der opføres som tilbygning til fabrikken i Gråsten, som skal sikre mere ansvarlig produktion med energioptimeringer og mindre processpild. Tankfarmen forventes at stå færdig i 2025, men allerede nu mærker Stryhns Gruppen forbedringerne:
-Vi kan allerede se effekten af vores arbejde for mere ansvarlig produktion, især med Graasten Go Green projektet. Som fødevareleverandør skal vi leve op til vores ansvar for en mere bæredygtig værdikæde, og her er reduktion af spild et af grebene. Vi har reduceret vores samlede madspild med en tredjedel siden 2018, og vi kan se frem til en betydeligt større reduktion i fremtiden, når Graasten Go Green står færdigt, siger Kristian Kornerup, Stryhns Gruppens adm. direktør, om det ambitiøse projekt.
Nyt tanklager og silikonesvøbt metalbold
Det første skridt i projektet var at etablere et tanklager med tanke til opbevaring af halvfabrikata, inden det tappes på flasker. De blev etableret i maj 2023. Det har medført en reduktion af produktspild på over 70 ton i løbet af de første 10 måneder med de nye tanke. Det svarer til 460.000 tuber remoulade eller 545.000 tuber i løbet af et helt år.
De gamle opbevaringstanke havde en mindre vinkel i den kegleformede bund, hvilket gjorde det umuligt at tømme dem helt for remoulade. De nye tanke har en stejlere vinkel i bunden, og udnytter derfor bedre tyngdekraften til at lede remouladen mod tapningshullet i midten af tankens bund, så stort set al produkt tappes og bruges.
Ydermere er tankfarmen sat op til at køre i et nyt system af lukkede rør, som gør det muligt at reducere spild yderligere ved hjælp af en lille metalbold, svøbt i silikone, der kaldes en ”gris”. Tidligere måtte man skylle store dele af det færdigproducerede produkt ud, når produktionsanlægget i Gråsten skulle renses mellem skift fra f.eks. remoulade til mayonnaise. Med ”grisen” sendes den lille metalbold gennem systemet for at skubbe al produkt ud.
Alle kondimenter er endnu ikke koblet op på systemet, men når tankfarmen er fuldt implementeret, forventes besparelsen på produktionsspild at ligge på hele 155 tons, hvilket svarer til 1.032.000 tuber remoulade.
Holistisk tilgang til en mere ansvarlig produktion
I 2021 forpligtede Stryhns Gruppen sig yderligere til at nedsætte CO2-udledningen ved at tilslutte sig den globale standard Science Based Targets-initiativet (SBTI), som hjælper virksomheder med at sikre, at deres klimamål lever op til Parisaftalen.
-I forbindelse med tilslutningen til SBTi, satte vi os et mål om at blive CO2-neutrale i egen produktion i 2030 og i hele værdikæden i 2050. For at nå vores mål, skal vi have en holistisk tilgang til nedsættelse af CO2, og derfor arbejder vi også med bl.a. energioptimeringer og varmegenvinding som en del af Graasten Go Green projektet, forklarer Kristian Kornerup Jensen videre.
Fx hører der et køleanlæg til den nye tankfarm, som sørger for at holde produkterne kolde, når de opbevares i tankene, som kører på ammoniak som kølemiddel. I forlængelse af implementeringen af det nye køleanlæg, er der netop blevet installeret et anlæg, der kan udnytte varmen, der afgives fra komprimeringen fra trykluftskompressoren i Gråsten. Med det nyinstallerede anlæg, kan 96 pct. af varmen fra kompressoren genvindes og bruges til at forvarme det vand, der bruges på fabrikken, og således spare den energi, der ellers skulle bruges til at opvarme vandet. Siden installationen i marts 2024, har anlægget produceret 23 MWh på en måned. I løbet af et år, forventes en årlig besparelse på op til 220 MWh, svarende til 20T CO2.
For Stryhns Gruppen er social ansvarlighed og bæredygtighed en integreret del af organisationen. Det kommer til udtryk gennem fødevarevirksomhedens kontinuerlige samarbejde med Børns Vilkår og massive investeringer i bæredygtig udvikling.
Stryhns Gruppen er en af initiativtagerne bag ”Danmark mod madspild” med et mål om at reducere madspild med 50 pct. inden år 2030.
Indtil videre har Stryhns Gruppen nedsat færdigvarespildet med 95 pct., og det totale spild med en tredjedel siden 2018.
Stryhns Gruppen var en af de første danske fødevarevirksomhed, som tilsluttede sig standarden SBTi for at kvalitetssikre bæredygtighedsarbejdet yderligere og tydeliggøre rejsen mod klimaneutralitet.
Efter SBTi standarden har Stryhns Gruppen sat sig følgende klimamål: CO2-neutral produktion i 2030 med en forventning om 50 pct. reduktion i 2026 – 25 pct. reduktion af CO2 i Scope 3 inden 2030 og 70 pct. af leverandører har sat reduktionsmål inden 2025.