Nye oplysninger fra Miljøministeren, Magnus Heunicke, bekræfter, at den danske akvakultursektor har opnået betydelige reduktioner i udledningen af næringsstoffer og organisk materiale. Disse resultater er et direkte resultat af branchens investeringer i innovation, moderne anlæg og avancerede renseforanstaltninger, som alle har til formål at sikre bæredygtig produktion i harmoni med natur og miljø.
Ifølge Miljøministeriets svar på §20-spørgsmål nr. 166, 167 og 168 har danske ferskvandsdambrug siden 1989 reduceret udledningen af:
• Kvælstof: 81 pct.
• Fosfor: 87 pct.
• Organisk stof: 93 pct.
Samtidig er produktionen kun reduceret med 38 pct., hvilket understreger sektorens effektivitet og innovation.
Akvakultur som løsning på globale udfordringer
Med over 58 pct. af verdens fiskebestande fuldt udnyttede og 31 pct. overfiskede ifølge WWF og FN, står verden over for alvorlige udfordringer i forhold til bevarelse af vilde fiskebestande i verdenshavene. FN advarer om, at mange vigtige levesteder for fisk og bunddyr er truet af fiskeri og risikofyldte fangstmetoder, hvilket kan føre til et kollaps i de globale fiskebestande.
Akvakultur spiller en afgørende rolle i at imødekomme den stigende efterspørgsel på animalsk protein og fisk uden yderligere pres på de vilde fiskebestande.
Bæredygtig og klimaeffektiv fødevareproduktion
Dansk akvakultur bidrager til den grønne omstilling gennem en klimaeffektiv fødevareproduktion, der skaber højværdiprodukter til eksport og skatteindtægter til Danmark. Samtidig bidrager muslingeproduktion til at forbedre den økologiske tilstand i kystnære vandområder.
-Opdræt af fisk er kun muligt, hvis vandkvaliteten opretholder en høj standard. Derfor er bæredygtighed en kerneværdi i vores sektor, fortæller René Christensen, direktør for Dansk Akvakultur Producentorganisation.