Umiddelbart før jul gav GUDP tilsagt om projekttilskud til 24 nye projekter, der nu kan gå i gang med deres bidrag til den grønne omstilling af fødevaresektoren. I alt er der givet tilsagn for 169,5 mio. kr.
Bestyrelsen for GUDP har nu vurderet de i alt 55 projektansøgninger, der var modtaget til GUDP’s anden ansøgningsrunde i 2024. Foruden at udbyde ca. 100 mio. kr. i den ordinære pulje, bød ansøgningsrunden også på tre særpuljer til henholdsvis biosolutions, klimavenlige fødevarer, fødevaresystemer og alternative proteiner samt til reduktion af madspild og fødevaretab.
Generelt har søgningen til den seneste ansøgningsrunde været stor, hvilket glæder bestyrelsesformand Mikael Thinghuus:
-Vi ser en meget stor villighed fra politisk hold til at investere offentlige midler i udvikling af fremtidens grønne løsninger inden for fødevaresektoren. Det er rigtig positivt. Mindst lige så positivt er det, at vi både i erhvervslivet og på universiteterne ser en vældig stor appetit efter økonomisk støtte til grønne projekter. Det er trods alt til ringe gavn at kunne uddele mange penge, hvis ikke de rigtige projekter er der. Det er heldigvis ikke tilfældet. Igen har det været en svær øvelse at vægte projekterne, der generelt har været kendetegnet ved et tårnhøjt niveau. Ansøgningsrunden er, efter min mening, udmundet i en særdeles stærk projekt-portefølje, der spreder sig jævnt over GUDP’s grønne indsatsområder.
Sådan fordeler projekterne sig
Sammensætningen af projekter fra GUDP’s anden ansøgningsrunde i 2024 fordeler sig jævnt ud på GUDP’s grønne indsatsområder. Dog med en overvægt på de områder, der har været fokusområder i GUDP’s handlingsplan for 2024.
Sidste år havde bestyrelsen særligt fokus på at støtte projekter inden for tre grønne indsatsområder:
• Klima – herunder særligt landbrugets klimaomstilling: Projekter med primær effekt inden for reduktion af klimagasudlednigner udgør 25 pct. af den samlede uddelte pulje. Hertil udgør projekter, der arbejder med klimatilpasninger 14 pct. af puljen.
• Vandmiljø – herunder reduktion i udledning af kvælstof, fosfor og pesticider: Projekter med primær effekt inden for reduktion af kvælstof, fosfor og pesticider udgør 24 pct. af den samlede uddelte pulje.
• Effektiv ressourceudnyttelse – herunder reduktion af forebyggelse af madspild: Projekter med primær effekt inden for effektiv ressourceudnyttelse udgør 15 pct. af den samlede uddelte pulje.
Ansøgningsrundens tre særpuljer har fokus på henholdsvis biosolutions, klimavenlige fødevarer, fødevaresystemer og alternative proteiner samt til reduktion af madspild og fødevaretab.